De nachten worden korter. Dat geldt nog meer voor de gebieden rond de poolcirkel. Daar wordt het al niet echt meer donker. In juni zal daar de zon nog maar heel kort ondergaan, of zelfs niet meer. Veel mensen in die streken hebben afscheid genomen van het noorderlicht. Dat is niet meer te zien als het te licht wordt. Misschien is je al opgevallen dat de all sky-camera’s op onze pagina’s niet meer updaten. Ze zijn uitgeschakeld omdat ze de komende maanden toch geen noorderlicht kunnen tonen.

Maar dat hoeft nog niet het einde te beteken van het noorderlicht deze zomer. In onze streken wordt het namelijk nog wel even enigszins donker. Zijn de noordelijke streken normaal dik in het voordeel om poollicht te zien, in de zomer hebben wij dit kleine voordeeltje. Mocht het noorderlicht naar meer zuidelijke breedten afzakken, zoals eerder deze maand. Dan is het toch zichtbaar vanuit Nederland. Maar dit gebeurt natuurlijk niet vaak.

Dat gebeurde dus in de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 april (bijgaande foto). We werden die avond verrast door een melding uit Friesland van Bauke en Marion van Dijk. Het noorderlicht zat ergens boven Scandinavië. Omdat de lucht hier zo mooi helder was, was het vanuit Nederland te zien. Weliswaar alleen op foto, maar toch. Als alle omstandigheden meewerken, dan kan het 🙂

Medio mei wordt er trouwens geomagnetische onrust verwacht door een coronal hole op de zon (zie het diagram bijna onderaan op onze homepage).

Geniet verder van de foto’s in onze geüpdatete fotogalerij.

Foto: Noorderlicht en de maan vanaf Terschelling bij een seinhuisje (16/17 april 2021). Fotograaf: Marjolein van Roosmalen