Veelgestelde vragen over noorderlicht

Wanneer kan ik het noorderlicht het beste zien?

In Nederland is noorderlicht helaas zeldzaam. Mooi noorderlicht dat goed te zien is vanuit de Benelux komt misschien maar één keer in het jaar voor. Soms zelfs twee nachten maar er gaan jaren voorbij dat er nooit iets te zien is aan onze hemel. Bedenk ook dat het in onze streken vaker bewolkt is dan helder. Voor fraai noorderlicht zul je toch naar het gebied rond de poolcirkel moeten reizen. En ook dan moet je nog geluk hebben om het te zien. Voor de Wadden en noordkust van Nederland geldt een apart verhaal. In het noorden is boven zee het poollicht vaker te zien, misschien een paar keer per jaar. Het hangt dan laag boven de noordelijke horizon. Dit noorderlicht bevindt zich boven Scandinavië, maar je kunt dat vanaf hier zien omdat het zich honderden kilometers boven het aardoppervlak bevindt. Soms zie je alleen een gloed, soms ook wat bewegende stralen. De kans is het hoogst in het voor- of najaar. Voorwaarde is wel dat het in het noorden goed helder is en de lucht goed doorzichtig. Je moet wat sterren kunnen zien aan de horizon.

Waar moet ik gaan staan om het noorderlicht te kunnen zien?

Noorderlicht in onze streken is zeldzaam, zie het antwoord boven. Als er noorderlicht verwacht wordt in een bepaalde periode, kun je het beste kijken op een donkere heldere locatie. Op het platteland, ver van de steden is het beste. Zorg ervoor dat je veel sterren ziet. Goed zicht op de noordelijke horizon is ook nodig.

Hoe ontstaat noorderlicht?

Dit staat uitgebreid beschreven op de noorderlicht pagina van deze website.

Kunnen jullie me waarschuwen als er noorderlicht te zien is in onze streken?

Ja dat kan. Op de homepage kun je je e-mailadres doorgeven om een waarschuwing te krijgen als het in de Benelux verwacht wordt of al te zien is.