Veelgestelde vragen (FAQ)

We krijgen geregeld vragen binnen. We proberen iedereen te antwoorden, maar dat kan even duren. Je helpt ons door eerst deze FAQ te bekijken. Dit zijn vragen die we vaak binnenkrijgen:

Kan ik vanavond noorderlicht zien?

Noorderlicht is zeldzaam in Nederland. Zodra er noorderlicht in Nederland verwacht wordt doen wij ons best dit op tijd te melden via de Noorderlicht alert via e-mail. Ook via social media houden we je op de hoogteHoud deze dus in de gaten.

Waar kan ik het beste gaan kijken?

Je kunt het beste gaan kijken op een donkere locatie met weinig kunstlicht. Helaas worden deze plaatsen steeds zeldzamer in Nederland. Bij een donkere hemel heb je niet alleen meer kans om (zwak) poollicht te zien, het noorderlicht oogt ook vele malen mooier en kleurrijker.
Verder is noorderlicht het best te zien vanaf de Nederlandse noordkust en de noordkust van de Wadden. Poollicht dat nog boven midden Scandinavië hangt kun je daar vaak al zien hangen laag boven de noordelijke horizon, vaak als een paarse of groene gloed. Bovendien is het daar erg donker.

Hoe laat moet ik gaan kijken?

Het is helaas niet goed te voorspellen hoe laat het noorderlicht komt. Als het al komt… Het blijft een kans. Noorderlicht verschijnt het vaakst in de uren rond middernacht.
Als er recentelijk een CME (plasmawolk) vanaf de zon is gelanceerd, moet deze eerst bij de aarde aankomen voordat er iets gebeurt. Via social media laten we het weten zodra iets binnenkomt of als er iets aan zit te komen. Dit vraagt soms het nodige geduld. In ons chat-kanaal op Discord kun je gezellig met andere wachtenden kletsen en elkaar op de hoogte houden.

Waar moet ik kijken?

Noorderlicht verschijnt altijd laag boven de noordelijke horizon. Daar zal het als eerste te zien zijn en vaak ook blijven. Heel af en toe kan het noorderlicht in een later stadium hoger aan de hemel komen (nog steeds in het noorden). En in zeldzame gevallen is het aan de hele hemel te zien, maar dan zul je dat wel horen via onze kanalen. Dat was bijvoorbeeld het geval op 13 maart 1989, 6 april 2000 en 31 oktober 2003.

Heb ik noorderlicht gefotografeerd?

Voordat je een foto naar ons toe stuurt om te laten checken, kun je zelf al wat nakijken. Zijn er (veel) sterren te zien op je foto? Nee? Dan is het geen noorderlicht. Sterren schijnen namelijk dwars door het noorderlicht heen. Als er geen sterren te zien zijn, dan is het schijnsel waarschijnlijk een wolk, al dan niet aangelicht door kunstlicht.

Gisteren schijnt er noorderlicht geweest te zijn. Komt het vanavond weer?

Als er noorderlicht is geweest gisteren nacht is er altijd een kleine kans dat dit de nacht erna weer gebeurt. Als dat zo is, melden we dat in onze berichtgeving. Helaas blijft het vaak bij één nacht.

Kunnen jullie me waarschuwen als er noorderlicht te zien is in onze streken?

Ja dat kan. Op de homepage kun je je e-mailadres doorgeven om een waarschuwing te krijgen als er in de Benelux een kans is om het noorderlicht te zien. Ook via social media zullen we ons best doen je op de hoogte te houden.