Kans op noorderlicht over ± 1 uur

Hieronder staat een afbeelding van de noorderlicht-verwachting voor over ca. 30-90 minuten. De precieze tijdsduur staat rechtsboven (Forecast Lead Time). De informatie is gebaseerd op data van een satelliet die wat dichter bij de zon staat. Die zit in het ruimteweer dat wij over 30-90 minuten krijgen. De zonnewind ‘waait’ immers van de zon naar ons toe.

Linksonder staat de betekenis van de verschillende kleuren.

Bron: NOAA Space Weather Prediction Center

Activiteit laatste 24 uur – nu

In Scandinavië staat een reeksmagnetometers op verschillende breedtegraden. De uitslag wordt weergegeven in onderstaand diagram. Als de meter veel uitslaat, is er activiteit en waarschijnlijk ook noorderlicht. Ook gaat noorderlicht op een bepaalde plaats vaak gepaard met een uitslag van dat station naar beneden. Hoe groter de lijn afwijkt van normaal, des te sterker het noorderlicht.

Zo kun je dus niet alleen zien hoe groot de verstoring van het magnetisch veld is, maar ook hoe zuidelijk deze storing komt. Kijk op het kaartje rechts waar elk station ligt. Wellicht mis je het station rvk op de kaart. Dat staat voor het plaatsje Rørvik. Dat is ROR op de kaart.

Let op de schaalverdeling rechtsboven in het van het diagram. Bij grote geomagnetische activiteit wordt de schaal van het diagram kleiner. Bij actief noorderlicht slaat een curve meestal wel uit tot rond de 400-800 nT.

Bron: Tromsø Geophysical Observatory, Arctic University of Norway

Activiteit afgelopen drie dagen

De Planetaire Kp-index over afgeopen drie dagen. Groen is een lage activiteit met lokaal noorderlicht op hoge breedten. Geel is een verhoogde activiteit. En rood is een sterke activiteit die ook in Nederland zichtbaar kan zijn.

Bron: NOAA Space Weather Prediction Center