Camera’s voor live beelden van noorderlicht

Noord Europa

Hieronder vind je een aantal all sky-camera’s verspreid over Scandinavië. Ze tonen live beelden van de (nachtelijke) hemel, waardoor je kunt zien of daar op dat moment noorderlicht zichtbaar is.

Elke rij laat de cams op een specifieke noorderbreedte (NB) zien. De verschillende breedtegraden zie je aan de linkerkant, van noord naar zuid gerangschikt.

Sommige webcams werken alleen in bepaalde browsers en in andere niet. Firefox en Safari werken het best. De diagrammen rechts van de webcams doen het soms wel (vooral bij ‘lazy loading’) en soms niet, soms deels. Mocht jij een idee hebben waardoor deze zaken worden veroorzaakt, dan zijn we zeer benieuwd naar je inzicht. Mail je het ons dan even?

79° NB

Longyearbyen, SJ
http://kho.unis.no

Kjell Henriksen Observatory / University Centre in Svalbard

KHO Svalbard, SJ
http://kho.unis.no

69° NB

Skibotn, NO
fox.phys.uit.no

68° NB

Kiruna, SE
www.irf.se

67° NB

Andere Europese livebeelden zijn o.a. te zien op de websites van Aurora LiveLights over Lapland, Nature of Jokkmok (Porjus, Zweden) en op Shetland (VK).

Rest van de wereld

 

Hieronder vind je links naar auroracamera’s buiten Europa. Sommigen zijn all sky maar niet allemaal. Ze tonen live beelden van de (nachtelijke) hemel, waardoor je kunt zien of daar op dat moment noorderlicht zichtbaar is. Houd er rekening mee dat de tijdzones van deze cams kunnen verschillen. Als het daar dag is, is het te licht voor poollicht. Meestal zijn de camera’s dan ook niet actief overdag.

Canada & Alaska

De camera’s in deze lijst staan in Canada en Alaska en zijn gerangschikt van noord naar zuid. De geografische breedtegraad (afgerond) staat erachter. Houd rekening met het tijdverschil. Als het bij ons donker is, is het daar vaak nog licht. Voor deze streken kun je het beste in onze ochtend of in het begin van onze middag kijken.

Verenigde Staten

Deze camera’s in de Verenigde Staten staan geordend van west naar oost. De plaatsen liggen iets onder de 50ste breedtegraad. Houd rekening met het tijdverschil. Als het bij ons donker is, is het daar vaak nog licht. Voor deze streken kun je het beste in onze ochtend of in het begin van onze middag kijken.