Goede vooruitzichten

door

Hoi allemaal,

Het is weer een poosje stil op de zon. Even geen grote vlekken en zonnevlammen. Zo gaat dat. Los van de elfjarige cyclus, zijn er op korte termijn altijd flinke schommelingen in de zonneactiviteit. Terwijl we op weg zijn naar een maximum rond het jaar 2025 en we een aantal weken geleden veel activiteit zagen op de zon, is er nu even relatieve rust.

Op langere termijn staat ons echter nog wat te wachten. Een diagram van Helio4Cast schetst hoe het komende zonnevlekkenmaximum eruit kan komen te zien. In een eerder blog schreef ik al dat de zonnefysici McIntosh en Leamon een hoger maximum verwachten dan de officiële NOAA-verwachting doet geloven. De huidige gemiddelde toename van de zonneactiviteit lijkt hun theorie te bevestigen.

Volgens de NOAA-verwachting lijkt de piek in 2025 op die van het vorige maximum rond 2013. Echt grote noorderlichtshows hebben we toen niet gehad in Nederland. Volgens McIntosh en Leamon lijkt de piek echter eerder op die van de jaren 2000/2002. Dat maximum was veel hoger dan die van 2013. We hadden toen een aantal grote poollichtshows, zoals die van 6 april 2000 en 31 oktober 2003.

Tijdens die twee nachten was er noorderlicht aan vrijwel de hele hemel, zelfs in het zuiden. De shows duurden een groot deel van de nacht. Op 31 oktober 2003 vertoonde het noorderlicht allerlei kleuren en was het zo fel, dat je er zelfs een krant bij kon lezen! Naast deze waanzinnige nachten was er ook een aantal nachten dat het poollicht misschien niet de hele hemel besloeg, maar toch vanuit het hele land fraai te zien was in het noorden. En dan hebben we het nog niet eens over de keren dat het vanaf de Wadden kon worden gespot.

We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken. Maar als deze verwachting uitkomt, staat ons de komende jaren misschien nog wat te wachten. Laten we hopen dat het weer en de maan op die dagen meewerken. Niet altijd wordt zo’n display ruim van tevoren goed aangekondigd. Maar we gaan ons best doen je op tijd te waarschuwen, via e-mail en social media 🙂

Let deze zomer trouwens op het verschijnen van eventuele lichtende nachtwolken. Ze zijn dit seizoen nog niet gespot, maar het kan zomaar een keer gebeuren. Meer over deze wolken lees je in ons blog van vorig jaar.

Groet,

De noorderlichtjagers
Roy, Hugo en Toine

P.S.
Volgende week geeft Toine een online presentatie over het noorderlicht en hoe je de magie ervan kan vastleggen in je foto’s. Het webinar zal rijk geïllustreerd zijn met beelden van het poollicht. Als je zin hebt in een portie noorderlicht inspiratie, dan kun je je via deze link gratis aanmelden.

Bovenstaand diagram toont het zonnevlekkengetal (activiteit) over de komende jaren. Bron: Helio4Cast