De komende weken neemt de kans op noorderlicht op het noordelijk halfrond geleidelijk weer toe. De nachten worden langer en we naderen de poollichtrijke herfst.

Gedurende de zomer was er weinig noorderlicht. Rond de noordelijke poolcirkel was het te licht om het poollicht te kunnen zien. En verder naar het zuiden waren de nachten kort en vaak schemerig. Daar komt noorderlicht sowieso minder vaak voor. Even een break dus.

Op het zuidelijk halfrond was de situatie anders. Daar was het juist langer donker. Op de zuidpool was het een aantal weken zelfs helemaal donker: de poolnacht. Daar was wel poollicht te zien. Dit heet zuiderlicht of in het Latijn: aurora australis.

We hebben trouwens nog geen goede poollichtcamera’s op het web gevonden op de zuidpool, dus als jij er één weet, laat het ons weten! Dat zou de website in de zomer sieren!

Herfst-equinox

Binnenkort is de beurt weer aan het noorden. De eerste poollichtfoto’s uit het Scandinavië en Canada druppelen al binnen. De periode dat het donker genoeg is voor noorderlicht, is nu nog kort. Maar de nachten worden nu steeds langer naarmate de herfst nadert. De kans dat er in de nacht noorderlicht optreedt, wordt steeds groter.

Daar komt nog bij dat we ook geleidelijk één van de twee equinoxen naderen, (dit jaar op 22 september). De stand van de aarde is dan dusdanig dat het aardmagnetisch veld optimaal samenwerkt met de zonnewind. De kans op poollicht in de herfst en de lente zijn haast wel een factor twee hoger dan in de winter! Ook al is het in de winter langer donker. Dus je hoeft niet de extreme kou te trotseren om het noorderlicht te zien. Beter nog van niet. Het hoogtepunt van dit maximum ligt dus rond de equinox. De nachten zijn dan alweer lang genoeg voor het noorderlicht.

Camera’s op het web

De noorderlicht-camera’s op onze website stonden deze zomer stil en komen nu geleidelijk één voor één op gang. Af en toe zal er weer wat poollicht op verschijnen, dus houdt ze in de gaten. Mochten wij dit toevallig opmerken, dan zullen we wat delen op social media – vaak in een verhaal (story). Mocht jij wat zien, deel het gerust @noorderlichtjagers of met de hashtag #noorderlicht.

Noorderlicht en Perseïde-vuurbol boven Saskatchewan in Canada, Foto: Jeanine Holowatuik, Northern Escape Photo