Zomerse verschijnselen

door

De nachten zijn flink korter geworden. Dat betekent minder tijd voor eventueel noorderlicht. In het hoge noorden (bijvoorbeeld Scandinavië) wordt het aan het begin van de zomer niet eens meer donker. Daar hebben ze dan ook al een tijdje afscheid genomen van het noorderlicht.

Aan de webcams in Scandinavië die op onze website te vinden zijn, heb je gedurende deze periode dan ook niets. Ze staan uit of je kunt duidelijk zien dat het er te licht blijft. Pas tegen het najaar gaan ze weer aan.

Op onze breedte blijft poollicht nog wel mogelijk in de zomer, al is de kans natuurlijk kleiner, omdat het korter donker genoeg is om het noorderlicht te kunnen zien.

In de zomerperiode is noorderlicht meestal paars of blauw aan de bovenkant in plaats van rood. Dat komt omdat de zon weliswaar onder de horizon staat, maar op grote hoogte nog wel het poollicht aanlicht. Dáár is de zon nog niet onder. Het zonlicht gaat daar een reactie aan met de aangeslagen stikstofmoleculen en dat geeft blauw licht. En samen met rood noorderlicht wordt dat paars.

Het blauwe licht is alleen op foto’s te zien. Mocht je het geluk hebben het puur blauwe poollicht een keer te treffen, het oogt prachtig op een foto. Maar zoals gezegd is de kans op noorderlicht in de zomer wat lager.

Er is wel een ander verschijnsel dat in de zomer wellicht de nacht siert, namelijk lichtende nachtwolken. Ze zijn er niet vaak, maar het loont de moeite om even te checken of ze er zijn als je laat op bent en het is helder… We schreven hier al eerder een blog over: lees hier meer over lichtende nachtwolken.

Fijne zomer!

De noorderlichtjagers,

Toine, Hugo en Roy

 P.S. Oproepje: Voor de zomerperiode zijn we nog op zoek naar een of meerdere webcams in de buurt van de zuidpool die het zuiderlicht wellicht kunnen waarnemen. Mocht je er een kennen, laat het ons weten via een reactie onder dit blog.P.P.S.
Wil je de kans op het zien van noorderlicht vergroten? In november gaat noorderlichtjager Toine op avontuur naar IJsland en je kunt met haar mee op reis! Hier vind je alle informatie over de fotoreis IJs en noorderlicht in IJsland: https://www.fotograferenindenatuur.nl/fotoreis-ijs-en-noorderlicht-in-ijsland-2024-week-2/.

Lichtende nachtwolken op 21 juni 2019 in Leiden. Fotograaf: Toine Westen.