Maandag en dinsdag kans op noorderlicht

door

Zaterdag vond er op de zon een uitbarsting plaats richting de aarde. Naar verwachting komt de zonnestorm in de nacht van maandag op dinsdag bij ons aan. Die nacht is er dus kans op noorderlicht. Mocht de storm laat zijn en nog even aanhouden dan zou het in de nacht van dinsdag naar woensdag zichtbaar kunnen zijn.


Omdat de plasmawolk rechtstreeks op de aarde is gericht, is er kans dat het poollicht in heel Nederland te zien is. Al maken de Wadden en de noordkust, zoals gebruikelijk, meer kans doordat ze noordelijker gelegen zijn.
 


Volgens de huidige verwachtingen is het maandagavond helder, behalve in het noorden. De nacht van dinsdag op woensdag lijkt minder gunstig. De maan is bijna vol, dus kan voor storend maanlicht zorgen. En er wordt flinke wind verwacht, dus pak je goed in. Mocht je gaan fotograferen, let dan goed op dat je statief met je camera niet omwaait.

Houd berichten op social media in de gaten (#noorderlicht). En ook het weerbericht.

Instagram
Facebook
Discord
Website

Als je op pad gaat: ga naar een donkere plek waar je goed zicht hebt op de noordelijke horizon. Om noorderlicht te kunnen zien, moet het helder zijn en de lucht moet bij voorkeur transparant zijn. Bij twijfel of er noorderlicht is, is er een vuistregel: geen sterren op de foto, dan is het ook geen noorderlicht.

Heb je vragen, ga dan naar onze faq: https://www.noorderlichtjagers.nl/veelgestelde-vragen/.

Goede jacht!

De noorderlichtjagers,
Toine, Hugo en RoyP.S. In november gaat noorderlichtjager Toine op avontuur naar IJsland. Heb je zin om met haar mee te gaan? Hier vind je meer informatie over de fotoreis IJs en noorderlicht in IJsland: https://www.fotograferenindenatuur.nl/fotoreis-ijs-en-noorderlicht-in-ijsland-2024/.

Noorderlicht in Leiden, 5 november 2023. Fotograaf: Toine Westen.