Komende nachten kans op noorderlicht

door

Komende twee nachten is er een aardige kans op noorderlicht. Het weer is echter nog onzeker en de volle maan stoort.

Afgelopen nacht vond er een sterke uitbarsting plaats op de zon. Waarschijnlijk is er een zonnestorm onderweg die in de loop van zondag, dan wel maandag bij de aarde aan zou kunnen komen.

In de nanacht van zondag op maandag en in de nacht van maandag op dinsdag is er kans op poollicht. Omdat de uitbarsting op de voorkant van de zon plaatsvond én we nu zeer dichtbij de lente-equinox zitten, heeft deze storm potentie. Maar het is altijd lastig te voorspellen wanneer deze exact bij onze planeet aankomt en of het magneetveld van de deeltjeswolk gunstig is.

Het is (vrijwel) volle maan en het maanlicht stoort bij het zien of fotograferen van het noorderlicht. Ook het weer is zoals zo vaak nog onzeker. Houdt dus het weerbericht en onze social media (#noorderlicht) in de gaten:

Instagram
Facebook
Discord
Website

Vaak krijgen wij de vraag of we een goede plek weten om te gaan kijken in de buurt van iemands eigen woonplaats. Waarschijnlijk ken jij jouw eigen omgeving beter dan wij 😉 Het hoort een beetje bij de sport om zelf op zoek te gaan naar waarneemplekken bij jou in de buurt met zo min mogelijk strooilicht. Leuke voorpret om van tevoren op locatiejacht te gaan 🙂

We hebben natuurlijk wel tips waar je op kunt letten:
ga naar een donkere plek, dus met zo min mogelijk lichtvervuiling
– zoek een plek waar je goed zicht hebt op de noordelijke horizon
– om noorderlicht te kunnen zien, moet het helder zijn (tussen eventuele wolken door) met een transparante lucht
– bij twijfel: geen sterren zichtbaar, dan is het geen noorderlicht.

Heb je nog andere vragen, ga dan naar onze FAQ:
https://www.noorderlichtjagers.nl/veelgestelde-vragen/.

Goede jacht!

De noorderlichtjagers,
Toine, Hugo en Roy

P.S.
In november gaat noorderlichtjager Toine op avontuur naar IJsland. Omdat de vorige reis binnen één week was uitverkocht, is er een tweede reis ingepland. Heb je zin om met haar mee te gaan? Hier vind je meer informatie over de fotoreis IJs en noorderlicht in IJsland: https://www.fotograferenindenatuur.nl/fotoreis-ijs-en-noorderlicht-in-ijsland-2024-week-2/.

Noorderlicht op 25 november 2023 in Almere. Fotograaf: Roy Keeris.