Komende nachten kans op noorderlicht vanaf de noordkust en de Wadden

door

Hoi noorderlichtliefhebber,

Ergens de komende twee nachten is er kans op noorderlicht dat misschien ook vanuit Nederland te zien is. Dat zal waarschijnlijk wel laag in het noorden zitten en is daarom wellicht alleen te zien vanaf de Waddeneilanden en de Nederlandse noordkust. Qua weer is het nog onzeker.

Zondagochtend vond er een zonnevlam plaats en daarbij werd een plasmawolk (cme) de ruimte in geslingerd, ook richting aarde. De zonnevlam was afkomstig van een grote zonnevlekkengroep die momenteel aan de voorkant van de zon zit. Die kan overigens nog meer forse zonnevlammen produceren.

Naar verwachting komt de zonnestorm (plasmawolk) komende nacht (di/wo) of in de loop van woensdag bij de aarde aan. Het kan dan het aardmagnetisch veld verstoren, met mogelijk poollicht tot gevolg. Maar het kan ook zijn dat de zonnestorm wat later komt of soms helemaal niet.

Het weer is nog onzeker op het moment. Na een regenachtige dag vandaag, wordt het komende nacht (di/wo) wisselend bewolkt. Morgennacht (wo/do) ziet er vooralsnog niet zo gunstig uit. Voor noorderlicht aan de horizon heb je een heldere en schone lucht nodig in het noorden.

Houd de social media in de gaten (@noorderlichtjagers en #noorderlicht). Als er wat gebeurt, zullen we daar de updates plaatsen. Op onze website (www.noorderlichtjagers.nl) vind je onder monitor diverse data, waaronder magnetometers en live camera’s. Ook kun je meebabbelen over het noorderlicht in één van de chat-kanalen op Discord: https://discord.gg/SnnwmkAe.

Mocht je twijfelen of je noorderlicht ziet, er moeten ook sterren te zien zijn op die plek. Zo niet, dan is het vaak kunstlicht of iets dergelijks.

We duimen voor helder weer!

Groet,
Ook namens noorderlichtjagers Toine en Hugo,

Roy

Bovenstaande foto is gemaakt bij de Groote Wielen in Friesland. Fotograaf: Toine Westen, 12 september 2014.