Komende nachten goede kans op noorderlicht

door

Deze week waren er een aantal zonnevlammen die zonnestormen richting de aarde stuurden. Die van gisteren was een grote klapper (zie animatie). De komende dagen komen de stormen bij de Aarde aan. Onderweg kunnen ze ook combineren tot een superstorm, een zogenaamde cannibal-CME.

De komende nacht (wo/do) is er een al een kleine kans op noorderlicht. Echter de grootste kans is in de nachten do/vr en vr/za.

Het weer lijkt op het eerste gezicht gunstiger dan eerder deze maand, nu ons meer zon is beloofd. Echter kan er ‘s nachts mist ontstaan, dus dat kan nog een uitdaging zijn. De maan is net vol geweest en kan dus storen bij het waarnemen van poollicht.

Kijk voor meer info in onze faq: https://www.noorderlichtjagers.nl/veelgestelde-vragen/.

En houd onze social media in de gaten voor het laatste nieuws: #noorderlicht.

Instagram
Facebook
Discord

Als je op pad gaat: ga naar een donkere plek waar je een goed zicht hebt op de noordelijke horizon. De lucht moet bij voorkeur wel transparant zijn. Bij twijfel of er noorderlicht is, is er een vuistregel: geen sterren op de foto, dan is het ook geen noorderlicht.

Verder nog een verzoek aan mensen die op pad gaan om te kijken. Houdt rekening met elkaar en pas op met licht. Felle (auto)lampen bederven het zien en fotograferen van noorderlicht. Gebruik eventueel stadslicht i.p.v. dimlicht om te parkeren. Dat scheelt al iets.

De noorderlichtjagers,
Toine, Hugo en Roy

 

P.S.
Noorderlichtjager Toine gaat van 12 t/m 19 februari op pad naar de eilandengroep Lofoten in Noorwegen. Wil je met haar mee op avontuur, dan vind je hier meer informatie over de fotoreis Natuur en Noorderlicht in Noord-Noorwegen: https://www.fotograferenindenatuur.nl/fotoreis-natuur-en-noorderlicht-in-noord-noorwegen-2024/.

Onderstaande animatie toont de zonnevlammen van 28 november 2023. Bron: Spaceweather.com.