— UPDATE : zie onderaan —

De zon is momenteel erg actief. De ene zonnevlam na de andere schiet de ruimte in. We raken de tel zo’n beetje kwijt. Er zullen dus wat zonnestormen naar de aarde onderweg zijn die vanaf vrijdag de aarde bereiken.

Dit weekend is er dus een behoorlijke kans op noorderlicht. We hebben het dan over de nachten van vr/za, za/zo en wellicht ook zo/ma.

Meer weten wij nu helaas nu ook niet. Houd de apps, websites en social media in de gaten om op de hoogte te blijven van de actuele situatie. En kijk in onze FAQ (rechtsboven) voor meer informatie.

Het weer lijkt redelijk gunstig dit weekend, maar het is nog wat vroeg om nu goed te kunnen inschatten. Er is geen storend maanlicht.

Samengevat (5 sterren = gunstig):

Potentie: * * * *
Weer: * * *
Maan: * * * * *

Als je op pad gaat, probeer dan rekening met elkaar te houden. Velen maken foto’s en bijvoorbeeld autolichten zijn dan erg storend.

Veel plezier plezier alvast!

Roy, Hugo en Toine

— UPDATE —
De verwachting voor het mogelijke noorderlicht dit weekend is opgeschaald. De potentie is dus nog wat hoger en het kan best sterk poollicht worden dat hoger aan de hemel komt. En dus ook zichtbaar mét kleuren. De Kp 8 staat zelfs in de verwachting maar dan voor zaterdag overdag. Het hangt allemaal samen met wanneer precies de zonnestormen bij de aarde aankomen en hoe ons magneetveld reageert. Dat is altijd de vraag. Qua weer heeft het zuiden vrijdag de beste papieren met flinke opklaringen. Zaterdag lijkt het in het noorden ook beter te zijn. Maar houdt de weerberichten in de gaten.