Kans op noorderlicht vanavond, maar helaas ook veel wolken

door

Hoi allemaal,

De afgelopen dagen heeft er een aantal zonnevlammen plaatsgevonden. Daarbij werden een paar zonnestormen richting de aarde gestuurd. Een kleine is vanmiddag al aangekomen. Komende nacht wordt een tweede, wat sterkere, verwacht. Al met al is er deze nacht dus een kans op noorderlicht, waarschijnlijk laag boven de noordelijke horizon.

Hoe sterk de magnetische storing wordt komende nacht is nog niet te zeggen. Het kan zijn dat er weinig gebeurt, maar het zou ook een aardige storm op kunnen leveren. Ook is er kans dat deze pas laat in de nacht begint en dat de Verenigde Staten weer in de prijzen vallen. Kijk op social media voor de actualiteit en ga niet voor niets uren buiten staan.

Dan nog het weer: Er zijn vandaag nogal wat buitjes geweest. De lucht is nogal vochtig en dus gevoelig voor wolkenvorming helaas. Boven de noordkust, waar het poollicht het best te zien kan zijn, wordt stratus-bewolking verwacht. We zijn dus afhankelijk van lokale opklaringen, maar waar die precies gaan vallen is niet te zeggen.

De maan is net vol geweest en kan helaas ook nog storen.

Als je op pad gaat: Ga naar een donkere plek waar je goed zicht hebt op de noordelijke horizon en duim voor wat opklaringen. En houd social media (met name Twitter) in de gaten: #noorderlicht.

Twitter
Instagram
Facebook
Discord

Of praat mee op Discord: https://discord.gg/WnFRpasQ

Als je nog vragen hebt, kijk dan ajb in onze veelgestelde vragen (FAQ).

Hartelijke groet,

De noorderlichtjagers
Roy, Hugo en Toine

 

Noorderlicht vanuit omgeving Nijmegen op 23 april. Foto: Wouter van Bernebeek.