Een nieuw avontuur in het hoge noorden

door

Twee van de drie noorderlichtjagers zijn deze zomer een nieuw avontuur aangegaan in het hoge noorden. Hugo en Toine zijn verhuisd naar Lofoten in Noord-Noorwegen. Het was even wennen aan het niet donker worden tijdens de zomer. Maar sinds enkele weken wordt het ’s nachts weer donker genoeg om noorderlicht te kunnen zien. Dus voor ons is het noorderlichtseizoen aangebroken! Hiernaast zie je de eerste foto’s 🙂
  Morgen is de equinox. De dag en de nacht duren dan even lang. Het is het omslagpunt van dagen waarop het langer licht dan donker is naar dagen waarvan de nacht langer duurt dan de dag. En het is ook de overgang van uitbundigheid in de natuur naar een periode van rust. Statistisch gezien wordt het noorderlicht het vaakst waargenomen rond de equinoxen, dus in september en maart. Voor noorderlichtliefhebbers een mooie periode dus. Speciaal daarom geef ik morgen – op de dag van de equinox (woensdag 22 september) – een webinar over het fotograferen van het noorderlicht. Zin om mee te doen? Dan kun je je via deze link gratis aanmelden.

Hartelijke groeten uit het hoge noorden en een mooie equinox gewenst!Toine

Bovenstaande foto toont Aurora Borealis in verschillende kleuren. Gefotografeerd vanaf Lofoten met zicht op Vesterålen. Fotograaf: Toine Westen, 14 september 2021.

Paars noorderlicht, Lofoten, fotograaf: Toine Westen

Paars noorderlicht vanuit Lofoten. Fotograaf: Toine Westen, 10 september 2021.

De grote beer badend in het noorderlicht. Fotograaf: Toine Westen, Lofoten

De Grote Beer badend in het noorderlicht. Fotograaf: Toine Westen, Lofoten, 14 september 2021.