Dit weekend kans op poollicht

door

In de nacht van zaterdag op zondag (16/17 dec) en van zondag op maandag (17/18 dec) is er kans op noorderlicht. Eerstgenoemde nacht lijkt echter overal bewolkt te verlopen. Zondagnacht biedt meer kans qua weer.

Eergisteren vond de grootste zonnevlam van deze zonnecyclus plaats: X 2.8 op de schaal. X-klasse zonnevlammen komen niet vaak voor en kunnen radiosignalen verstoren en blackouts veroorzaken.

De zonnevlam was echter niet helemaal op de aarde gericht, dus we krijgen vermoedelijk een schampschot van deze zonnestorm. Er zijn nog twee andere plasmawolken onderweg van andere vlammen en samen kunnen ze eventueel combineren tot een superstorm.

Wanneer de zonnestorm(en) precies bij de aarde aankomen, is zoals gewoonlijk moeilijk te zeggen: ergens in de loop van het weekend.

Qua weer is zaternacht vrij ongunstig. Nederland is gehuld in een dicht wolkendek, zonder gaten. Morgen lijken er opklaringen te zijn. Houdt het weerbericht dus in de gaten…

…en natuurlijk ook de zonnestormen op social media (#noorderlicht).

Instagram
Facebook
Discord
Website

Als je op pad gaat: ga naar een donkere plek waar je een goed zicht hebt op de noordelijke horizon. Om noorderlicht te kunnen zien, moet het helder zijn en de lucht moet bij voorkeur transparant zijn. Bij twijfel of er noorderlicht is, is er een vuistregel: geen sterren op de foto, dan is het ook geen noorderlicht.

Heb je vragen, ga dan naar onze faq: https://www.noorderlichtjagers.nl/veelgestelde-vragen/.

Goede jacht!

De noorderlichtjagers,

Toine, Hugo en Roy

P.S.
Vanwege de grote belangstelling voor de noorderlichtreis naar Lofoten, gaat noorderlichtjager Toine nog een tweede week op pad: van 21 t/m 28 februari. Wil je met haar mee op avontuur, dan vind je hier meer informatie over de fotoreis Natuur en Noorderlicht in Noord-Noorwegen: https://www.fotograferenindenatuur.nl/fotoreis-natuur-en-noorderlicht-in-noord-noorwegen-2024-week-2/. Er zijn nog drie plekken beschikbaar. 

Noorderlicht in Noordwijk, 1 december 2023. Fotograaf: Roy Keeris.