Cannibal CME: goede kans op noorderlicht in Nederland

door

De komende twee nachten (wo/do en do/vr) is er een goede kans op noorderlicht vanuit onze streken. De meeste kans maak je aan de Nederlandse noordkust, ook die van de wadden. Komende nacht (wo/do) is het misschien ook elders in Nederland te zien, maar dan moet wel veel meezitten. Qua weer lijkt het nog niet zo gunstig. Er wordt bewolking, regen en (natte) sneeuw verwacht.

Een forse groep zonnevlekken heeft nogal wat zonnevlammen voortgebracht en een aantal plasmawolken (zogenaamde CME’s) naar onze planeet gestuurd. Eén van de plasmawolken heeft een andere ingehaald en dit zorgt zo voor een soort ‘super-CME’. Dit heet ook wel een cannibal CME of kannibalistische CME, want de ene wolk ‘eet’ de andere als het ware op. Zo’n cannibal CME is doorgaans sterker dan een normale plasmawolk.

Het weer ziet er vooralsnog niet gunstig uit. Echter het weerbericht wordt steeds iets aangepast en misschien valt er wel ergens een gat in het wolkendek. De maan is afwezig, dus er zal in elk geval zal geen storend maanlicht zijn.

Houdt de weerberichten en social media (vooral Twitter) in de gaten voor updates!

o.a. #noorderlicht , @noorderlichtjagers en https://discord.gg/qaNFRaZD

Als je een poging gaat wagen, zorg voor een heldere donkere locatie met goed zicht op de noordelijke horizon. De Waddeneilanden en de noordkusten zijn daarom het gunstigste. Een lang belichte foto laat het noorderlicht trouwens eerder zien dan je eigen ogen. Vaak wordt kunstlicht nog aangezien voor noorderlicht. Houdt als regel aan dat er ook sterren te zien zijn door het poollicht.

Foto: Noorderlicht en de maan vanaf Terschelling bij een seinhuisje (16/17 april 2021) door Marjolein van Roosmalen.