Kans op noorderlicht in Nederland

door

Rood noorderlicht. Foto: Roy Keeris, 30 oktober 2003, De Bilt.

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober is er een aardige kans op noorderlicht. Het kan wellicht ook wat hoger aan de hemel komen dan de vorige keren. Qua weer is het nog even afwachten. Er worden wat opklaringen verwacht.

Gisteren vond er een forse zonnevlam plaats op de voorkant van de zon. Daarbij werd veel materie de ruimte in geslingerd. Die wolk geladen deeltjes is nu onder andere op weg naar de aarde en naar verwachting zal deze morgen laat op de dag aankomen. Er wordt een redelijke impact verwacht van deze zogenaamde coronal mass ejection (CME).

Er is dan ook een redelijke kans op noorderlicht dat vanuit heel Nederland zichtbaar is. Wat betreft het weer is het even afwachten. Het is nu niet zo’n best weer, maar komende nacht worden er wat opklaringen verwacht. Het is alleen lastig te zeggen waar en wanneer precies. We weten ook nog niet hoe laat de impact van de CME precies is. Houdt de weerberichten en social media dus in de gaten.

Als je gaat kijken, zorg dus voor een heldere donkere locatie met goed zicht op het noorden. De Waddeneilanden en de noordkusten hebben wat die laatste twee betreft de beste papieren. Een lang belichte foto laat het noorderlicht eerder zien dan je eigen ogen. Vaak wordt kunstlicht nog aangezien voor noorderlicht. Houdt als regel aan dat er ook sterren te zien zijn door het poollicht.Hierboven alvast een foto van het noorderlicht dat precies achttien jaar geleden plaatsvond. Het was destijds vanuit Nederland aan de hele hemel te zien!